Wok naczynie

Wok (chin. trad. 鑊, chin. upr. 镬) – naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami, służące do smażenia w ruchu, szybkiego przyrządzania potraw na ogniu, przeważnie wykorzystywane w kuchni chińskiej. Pozwala na bardzo wydajną obróbkę cieplną. Wok kantoński posiada dwie rączki (uszy), natomiast . Para krążąca w naczyniu wyjątkowo szybko zmiękcza składniki, utrzymując jednocześnie ich jędrność.


Możemy przygotowywać dania z grubo . W takim razie po prostu musisz zaopatrzyć się w dobry wok.

Ale uwaga: nie wszystko to, co w sklepach sprzedawane jest pod tą nazwą, rzeczywiście zasługuje na miano tradycyjnego woka. Dlatego przed zakupem, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Wok to najpopularniejsze chińskie naczynie.


Obecnie znajduje się w . Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej na pewno nie raz słyszał o tradycyjnym naczyniu zwanym wokiem. Jest on nieodłącznym elementem kuchni chińskiej, ale też japońskiej, tajskiej czy wietnamskiej, w których wiele potraw przyrządzanych jest za jego pomocą. Z pierwszych modeli korzystano już tysiące lat temu.


Woki pokryte są specjalną teflonową powłoką zabezpieczającą, która ma za zadanie chronić naczynie przed niepożądanymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Wypalanie to rodzaj konserwacji powłoki woka poprzez stworzenie warstwy patyny, która sprawi, że produkty nie będą przywierać do dna. Nowy wok myjemy dokładnie ciepłą wodą z płynem do naczyń. Pierwsze mycie to jedyny raz, kiedy dopuszczalny jest kontakt naczynia z detergentem. Jak się jednak okazuje, w polskiej kuchni również ma wiele zastosowań.


Co warto wiedzieć o tego rodzaju naczyniu i czy przygotowywane na nim potrawy są zdrowe? Tradycyjne naczynie tego typu swoim wyglądem przypomina miskę z jedną lub . Wok Zepter posiada uchwyty oraz pokrywę (z uchwytem standardowym - bez wskaźnika temperatury). Uchwyty w kolorze złotym.


Z Line to naczynia nowej generacji do gotowania najwyższej jakości stworzone do przygotowywania zdrowych . Wok jest niezwykle uniwersalny, bowiem możemy w nim smażyć jak również gotować. Chińskie potrawy jesteśmy w stanie przygotować oczywiście bez używania woka. Ogłoszenia o tematyce: wok naczynie na Sprzedajemy. Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w Twojej okolicy. Szybka, łatwa i lokalna sprzedaż rzeczy z drugiej ręki.


Patelnia typu wok to praktyczne naczynie , które ułatwi gotowanie, smażenie i duszenie. Darmowa dostawa od 2zł. Pomysły dla: wok naczynie.


Niezliczone pomysły na aranżacje wnętrz i design w świetnym stylu - w każdym produkcie i każdym detalu.

Portal dla osób ceniących sobie niebanalny wystrój wnętrz w domu oraz w miejscu pracy. Przejrzyj najlepsze projekty wnętrz, zobacz jak można się urządzić. Produkt jest niedostępny - Sprawdź nasze rekomendacje.


Wok ze szklaną pokrywą i rusztem 36cm Silit Vision kod: 21. Jest to najpopularniejsze chińskie naczynie , stosowane od tysięcy lat. Używane jest na całym świecie, a zwłaszcza w krajach azjatyckich. Na ulicach Wietnamu, Tajlandii, Chin czy Kambodży znajdziesz wiele stoisk typu street foo w których kucharze wprawnie przygotowują wyśmienite dania w woku.


Chińska patelnia, czyli wok , została wymyślona setki lat temu. Służy do smażenia w ruchu i szybkiego przyrządzania potraw na ogniu. Kształtem wok różni się od tradycyjnej patelni i inaczej się w nim smaży.


Powinna też mieć wypukły kształt, by para miała zapewnioną cyrkulację w naczyniu. Najlepiej skorzystać z takich o płaskim dnie, bo dzięki temu naczynie stabilnie stoi na płycie, a ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Wszystkie rady, jakie słyszałam, polecały smażenie w zwykłym woku ze stali węglowej. Należy pamiętać, że tego typu naczynia są pokryte . Po usunięciu wszystkich etykiet, należy delikatnie umyć naczynie delikatnym detergentem i wypłukać wodą.


Następnie osuszyć naczynie miękką ściereczką. Nasmarować powłokę marmurową odrobiną oleju roślinnego, nadmiar wytrzeć. Okresowa pielęgnacja zwiększy wydajność naczynia oraz zapobiegnie przywieraniu. Wok patelnia to typowe naczynie dalekiego wschodu, przypominająca głęboką misę. Jest to patelnia idealna do przygotowywania azjatyckich potraw, smażonych w głębokim, gorącym tłuszczu.


W patelni wok szybko i sprawnie przygotujemy zarówno dania mięsne, jak i jarskie. Główna zasada to mało tłuszczu i składniki . IKEA - SKÄNKA, Wok z pokrywką, Komfortowe uchwyty ułatwiają podnoszenie naczyniaWyjątkowo grube ścianki i podstawa równomiernie rozprowadzają ciepło i gwarantują. Naczynie jest lekkie, więc można nim wygodnie manewrować, kiedy wypełnione jest jedzeniem. Stosowanie pokrywki sprawia, że zawartość .

Comments

Popular posts from this blog

Porcelain desire

Amica piekarnik instrukcja

Garnki leonardo milan