Mielenie kawy do ekspresu
Tak więc, jeżeli lubicie dobrą kawę, młynek (lub ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem) to konieczność! Jeżeli zrobiliście pierwszy krok i kupiliście już młynek, drugim ważnym krokiem jest dobór stopnia mielenia kawy do metody jaką będzie ona zaparzana. Ogólna zasada jest taka, że im dłużej . Ostatnią czynnością przed zaparzeniem kawy jest jej zmielenie.
Jego stopień najlepiej dobrać do sposobu przyrządzania kawy (np. do ekspresów potrzeba kawy drobno zmielonej), jednak warto pamiętać o tym, że kawa świeżo zmielona przed zaparzeniem smakuje o stokroć lepiej.
Smak i aromat naszej ulubionej kawy zależą od wielu czynników. Ważny jest gatunek, na jaki się decydujemy, wysokość jego uprawy, metoda zbioru, sposób pozyskiwania ziaren, warunki transportu i przechowywania oraz sposób palenia kawy. Ale to nie wszystko – przed zaparzeniem kawy trzeba te . Mielenie kawy a sposób parzenia.
Mieszkanka grubo mielona polecana jest w przypadku ekspresów przelewowych czy do tzw. Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. Drobne mielenie znajduje zastosowanie w przypadku.
Od grubości zmielenia zależy jej smak oraz moc.
W zależności od tego, czy kawa będzie parzona w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, lub jako . Kopia Dobra kawa do ekspresu wymaga nie tylko odpowiedniego palenia i przechowywania ale także odpowiedniego mielenia. Posiadamy wysokiej jakości kawę do ekspresu i kawę mieloną w atrakcyjnej cenie. Niestety, z parzeniem kawy zmielonej w tym młynku są problemy. Przy ustawieniu młynka na najdrobniejsze mielenie (a i tak - moim zdaniem - wychodzi grubiej, niż było to w przypadku kawy mielonej do ekspresów ciśnieniowych), często jest tak, że podczas parzenia napar do filiżanki ścieka bardzo . Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Jak ją przygotować, jak wypalić, jak mielić ? Jak ważna jest grubość mielenia ziaren i dlaczego pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze?
Podpowiadamy, jak przygotować kawę do parzenia. Aby wydobyć z konkretnego rodzaju kawy to, co w niej . W uproszczeniu można wyróżnić cztery stopnie mielenia kawy : - gruboziarnista - kawa (jak ziarenka piasku) – idealna do urządzeń takich jak praska francuska, czy ekspres przelewowy, gdzie stosuje się różnego rodzaju filtry. Wówczas kawa nie zapycha filtrów a podczas długiego procesu parzenia powoli uwalnia . Niedobra kawa nie bierze się z niedobrego ekspresu , a z niedobrego młynka ( inaczej – ekspres ma ciut mniejsze znaczenie). Zacznijmy od samej potrzeby mielenia kawy.
W wypalonym ziarnie kawy jest skondensowany cały jej smak. To wszelkiego rodzaju substancje zapachowe w mniej lub bardziej .
Jako że ręczne mielenie nie podnosi temperatury ziaren, nie tracą one swoich właściwości i pozwalają uzyskać bogaty aromat. Jednak powstała w ten sposób kawa nie znajdzie zastosowania w ekspresach wymagających dokładnego rozdrobnienia. Jak dobrać grubość mielenia kawy. Grubość ręcznie zmielonej mieszanki będzie za to . Zmielić kawę grubo potrzebujemy, gdy lubimy używac urządzeń typu praska francuska, czy ekspres przelewowy.
Olejki eteryczne, które wydzielają się podczas mielenia , mogą zanieczyścić, a nawet uszkodzić ekspres. To samo dotyczy zresztą wszystkich rodzajów młynków. Miłośnicy aromatyzowanej kawy powinni wybrać ekspres z dodatkowym zbiornikiem przeznaczonym specjalnie na kawę mieloną. Ustawienia młynka determinują stopień zmielenia kawy od bardzo drobno mielonej po grubo mieloną.
Stopień zmielenia kawy z kolei ma bezpośredni wpływ na czas przepływu wody przez kawę, czyli tak zwany czas ekstarkcji. Jeżeli kawa jest grubo mielona woda będzie przepływać szybciej niż w przypadku kawy drobno . Oznacza to, że wsypując do młynka nowy rodzaj kawy powinniśmy przygotować kilka shotów (ekstrakcji) testowych, aby dobrać najlepszy dla danej kawy stopni zmielenia. Postępujemy następująco: mielimy pierwszą dozę i parzymy ją, uważnie patrząc na to, co się dzieje w ekspresie. Jeśli ekstrakcja jest zbyt szybka , . Jeżeli chcesz przygotować kawę mleczną, a ekspres nie posiada systemu auto cappuccino wlej mleko do dzbanka do . Gładka i sproszkowana jak mąka. Większość tanich młynków nie będzie w stanie osiągnąć takiego poziomu.
Poniższe zestawienie pomoże Ci w ustawieniu grubości mielenia kawy w zależności od urządzenia, jakie wybierzemy do jej zaparzenia. Znawcy tematu kawy wiedzą, że najlepszą kawą do. Wyjątkiem będzie tutaj przygotowywanie kawy w profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym, gdzie kawa może być wyjątkowo drobno mielona. Rekomendacja, która mówi, aby.
Właściwy wybór kawy , aby nie . Niemal do każdego sposobu parzenia kawy potrzeba innego jej mielenia. Do ekspresu ciśnieniowego kawę trzeba mielić bardzo drobno, mniej drobno do moki czy ekspresu przelewowego, a grubo do kawy zalewanej. Równomierność mielenia też jest istotna, gdyż tylko wtedy cała objętość porcji kawy równomiernie.
Comments
Post a Comment