Jaka sól najlepsza
W naszym artykule odpowiadamy jaka sól jest najzdrowsza. Sól wykorzystywana na co dzień w kuchni do przyprawiania potraw stanowi główne źródło sodu w diecie. Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie, w regulacji jego gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego oraz równowagi zasadowo- kwasowej.
Zatem uzupełnianie niedoborów jodu solą kuchenną (zwłaszcza biorąc pod uwagę jej stopień przetworzenia) nie wydaje mi się dobrym wyjściem. Często można usłyszeć zdanie: sól jest szkodliwa, nie wolno solić, sól to biała śmierć.
Trzeba tylko wiedzieć, ile i jakiej używać. Sól jest nam niezbędna do życia. Pamiętajmy, że trzeba brać pod uwagę nie tylko sól , którą dodajemy do potraw sami, ale także tą, którą spożywamy wraz z produktami już przetworzonymi.
Trudno jednak się bez niej całkowicie obejść, zwłaszcza, że potrafi wzbogacić smak wielu potraw. A po którą sól najlepiej sięgać? Trudno wyobrazić sobie bez niej kuchnię – wzbogaca smak i konserwuje.
Polacy mają do niej słabość, mimo że wiele mówi się o negatywnym wpływie soli na zdrowie.
W nadmiarze faktycznie może nam zaszkodzić. By tego uniknąć, należy stosować ją z głową – a najlepiej wybrać sól zawierającą cenne . Polacy spożywają dziennie dwa-trzy razy więcej soli, niż zaleca WHO. Najlepiej więc już niczego nie dosalać.
A jeśli ktoś bez soli obyć się nie może - jaką powinien kupować? Czy himalajska jest zdrowsza od kuchennej? Sól morska, kamienna czy himalajska? Reszta zależy od naszych preferencji, zasobności portfela, walorów smakowych, upodobań ect. Sól to jedna z najpowszechniejszych i najlepiej znanych przypraw na świecie.
Używa jej każdy i prawie każdy jej nadużywa. Jest tania, wszechobecna, podkreśla smak potraw, przedłuża ich zdatność. Sól prawie wcale nie zawiera kalorii, ale zatrzymuje wodę w organizmie, przez co nadużywanie soli może spowodować . Jeżeli masz pod ręką tylko rafinowaną sól białą, a bardzo chcesz coś ukisić właśnie teraz, to do dzieła!
Na szczęście kiszonki udają się z każdym rodzajem soli. Po wymoczeniu, ciało wymasuj miękką rękawicą lub szczotką zwilżoną solą, najlepiej zwykłą kuchenną, aż do uzyskania delikatnego zaróżowienia się skóry. Na koniec całe ciało spłucz dokładnie chłodnym prysznicem.
Co prawda nie bierze ona udziału w reakcjach chemicznych, które zachodzą podczas fermentacji, stwarza jednak selektywne środowisko dla bakterii mlekowych odpowiedzialnych za kiszenie. Jaka sól jest najlepsza do kiszenia? Różowa himalajska sól krystaliczna a sól kamienna.
Pierwiastki zawarte w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, ale przyczepiają się do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury. Stą najlepsze wapno jest bezużyteczne, jeżeli nie może być dostępne dla komórek. Sól kuchenna, morska, kamienna czy różowa himalajska – która jest najzdrowsza?
Unikaj kupnego chleba – najlepiej zacznij piec samemu. Najbardziej znana jest sól kuchenna – prawie czysty chlorek sodu. Jest to sól oczyszczona, rafinowana, najczęściej sprzedawana jest jako sól warzona. Konkretnie, to w Kopalni Soli Kłodawa, gdzie wydobywana jest sól różowa i sól biała, a nawet - co jest w prawdzie rzadkością sól błękitna. Ale sól morska jest najlepsza słyszę często.
Ja od kilku lat używam soli himalajskiej i uważam , że jest to najlepsza sól na ziemi. Zawiera ona aż naturalne minerały , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ile soli dziennie używać? Która jest lepsza sól himalajska czy sól kłodawska? Jodowana czy niejodowana?
Natomiast co do reszty, zdaję sobie sprawę z różnic pomiędzy sola kamienną, a solą krystaliczną ( jaką jest himalajska). Różowa sól himalajska jest reklamowana jako najzdrowsza sól na świecie. Podobno dzięki swoim właściwościom.
Stosuję sól himalajską od blisko lat i nie narzekam. Bo to najodowane dziadostwo dostępne na rynku . Polecam szczególnie ludziom z problemami tarczycowymi! W większości polskich domów na stole króluje sól kuchenna- ale czy przy jej kupowaniu ktokolwiek zastanawiał się w jaki sposób jest produkowana i co zawiera w swoim składzie .
Comments
Post a Comment