Patelnia do smażenia steków
Zaletą patelni z powłoką teflonową jest fakt, że można w znacznej mierze ograniczyć zużycie tłuszczu do smażenia – choć stek przyrządzony bez choćby odrobiny oliwy nie . Poniżej znajdą Państwo krótki wyciąg z wieloletnich rozmów i eksperymentów dotyczących istoty patelni i sztuki smażenia. Na bazie doświadczeń, obserwacji najnowszych trendów i technologii kulinarnych oraz szczypty zdrowego rozsądku , tworzę dla Państwa spis patelni wartych polecenia. Używam ich od lat, testuję w. W pierwszej części omówiłem rodzaje mięsa, którego możemy użyć na steki oraz jak się należy przygotować, zanim steki wrzucimy na patelnię.
Czas, aby zacząć smażyć nasz smakołyk.
Należy dobrze rozgrzać patelnię. Możemy zastosować test kropli wody - jeśli odrobina wody pryśnięta . Klasyczna patelnia do steków to model z żeliwa z rowkowaniem, do gromadzenia się spływającego tłuszczu, lecz równie dobre do smażenia mięsa okazują się płaskie patelnie, pod warunkiem że mają grube dno i sporą masę do akumulacji ciepła. W naszej ofercie jest zarówno typowa patelnia do smażenia steków typu . Dobra patelnia do steka club smażenia mięsa cechuje się grubym dnem i większą masą, która kumuluje ciepło.
Nigdy nie kładź na patelnię zimnego steka. Mięso musi mieć temperaturę pokojową. Umieszczenie chłodnego steka na patelni spowoduje obniżenie jej temperatury poniżej optymalnej do smażenia.
Wyjmij zatem mięso co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania i osusz na ręczniku . Przygotuj patelnię grillową (temperatura patelni : minimum 150°C). Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra – dół). NIE SMAŻYMY MIĘSA ŚWIEŻO WYJĘTEGO Z LODÓWKI. Pamiętaj, aby wyciągnąć steki z lodówki i opakowania minimum minut przed grillowaniem, unikniesz w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniesz . Ja mam w domu tylko teflonowe, steki robiłam tylko raz, ale chciałabym częściej, czy warto do tego celu kupić żeliwną patelnię ? Temperatura zostaje równomiernie rozprowadzona po całej powierzchni. Ciężkie, żeliwne patelnie są nieodporne na rdzę.
Dlatego po umyciu należy je dokładnie osuszać i natłuszczać. Na nich jednak trudno cokolwiek przypalić. Do podgrzewania małych porcji potraw można wybrać patelnię aluminiową. Stek wołowy nie potrzebuje marynat, przypraw i wymyślnej oprawy, to jest mięso smaczne samo w sobie i doprawia się je w stopniu minimalnym. Nieraz spotkałam się z opinią, że teflonowa patelnia się do smażenia steków nie nadaje.
Osobiście testowałam do steków różne rodzaje patelni. Dzięki temu zabiegowi unikniemy sytuacji kiedy z wierzchu po usmażeniu mięso będzie miało piękny rumiany kolor, w środku zaś będzie zimne i surowe, a nie o to przecież nam chodzi. Warto też pamiętać aby i patelnia miała odpowiednią temperaturę – do smażenia steka musi być koniecznie patelnia.
Dodatkowo pomaga nie wyschnąć nadmiernie stekowi podczas obróbki cieplnej.
Tłuszczyk wokół steku warto częściowo odkroić przed smażeniem i wytopić na patelni lub grillu. Nie wrzucaj mięsa prosto z lodówki na patelnię ! Skład kompletu: 1x patelnia cm. Do smażenia nie potrzeba dużo tłuszczu, nic nie przywiera do powierzchni patelni a czyszczenie jest dziecinnie łatwe, można ją myć w zmywarce. Ta metoda polega na krótkotrwałym smażeniu na bardzo rozgrzanym tłuszczu.
Aby uzyskać idealny stek, warto zaopatrzyć się w aluminiową patelnię do steków. Można na niej smażyć także bez tłuszczu oraz bez ryzyka, że nasza potrawa się przypali. Teflon jest trwałym materiałem, jednakże ze znikomą odpornością na zarysowania i zadrapania, dlatego też kupując . Po trzecie, faktycznie można złamać rękę w nadgarstku, próbując podrzucać patelnią.
Patelnia posiada długą rączkę . Nasza waży trochę ponad kg. Po czwarte, potrawy nie przywierają do powierzchni patelni , ale (!) muszą być uprzednio osuszone.
Comments
Post a Comment